Вас вітає Угринівська громада об’єднаної територіальної громади, приймальня - 0342586036, e-mail:srugriniv@ukr.net

Рекомендації щодо перевезення пасажирів громадським автотранспортом

21.05.20  р.  № 67

Відповідальним за роботу офіційних веб-сайтів райдержадміністрацій

 

Головам міських рад,  територіальних громад Івано-Франківської області

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області   (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.)

з метою інформування громадськості та доведення до широкого загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах райдержадміністрацій, міських рад та територіальних громад),   подає  наступну актуальну інформацію.

 

 

Держпродспоживслужба подає рекомендації щодо перевезення

пасажирів  громадським автотранспортом

На фоні високих показників захворюваності на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом  SARS-Co V-2, робота автомобільного транспорту потребує посилених профілактичних протиепідемічних заходів по запобіганню поширення даного захворювання  на Прикарпатті.

Коронавіруси (сімейство Coronaviridae) - РНК-віруси розміром 80-160 нм, що мають зовнішню ліпідну оболонку. За стійкістю до дезінфікуючих засобів відносяться до вірусів з низькою стійкістю.

Механізми передачі інфекції - повітряно-крапельний, контактний, імовірно - фекально-оральний. З метою профілактики та боротьби з інфекцією, викликаною коронавірусом, проводять основні три заходи: використання засобів індивідуального захисту, соціальне дистанціювання (відстань 1,5 метри між людьми) та профілактичну дезінфекцію.

Перевезення пасажирів громадським міським, приміським та міжміським автомобільним транспортом повинно здійснюватися з урахуванням цих рекомендацій, спрямованих на запобігання ускладнення епідемічної ситуації внаслідок поширення коронавірусної хвороби (СОVID-19).

  1. 1. Автоперевізник визначає відповідальну особу, яка проводить температурний скринінг усім працівникам перед початком робочої зміни та опитує щодо симптомів респіраторних захворювань.
  2. 2. Працівники, в яких при проведенні температурного скринінгу виявлено температуру тіла понад 37,2 °С або ознаки респіраторних захворювань не допускаються до виконання обов'язків.
  3. 3. Вимірювання температури тіла проводиться безконтактним методом.
  4. 4. Водій, кондуктори та інші члени екіпажу впродовж усього рейсу в транспортному засобі повинні знаходитись в респіраторах або медичних масках.
  5. 5. Забороняється перевезення пасажирів, які не використовують респіратор або захисну маску, у тому числі виготовлену самостійно.
  6. 6. Перевезення пасажирів здійснюється в межах кількості місць для сидіння, передбачених технічною характеристикою транспортного засобу або визначеної в реєстраційних документах на транспортний засіб, якщо інше не встановлено правилами карантину.
  7. 7. У випадку здійснення міжобласного пасажирського перевезення до області в якій не діють послаблення протиепідемічних заходів, таке перевезення дозволяється в межах 50 відсотків від кількості місць для сидіння, передбаченої технічною характеристикою транспортного засобу або визначеної в реєстраційних документах на транспортний засіб, за умови розсадки пасажирів з вільним місцем поруч, спереду та позаду.
  8. 8. У кожному транспортному засобі повинно бути забезпечено інформування пасажирів про заходи профілактики коронавірусної хвороби СОVID-19 доступним способом, зокрема оголошення в салоні, наочна інформація тощо.
  9. 9. Під час руху автотранспорту рекомендовано проведення комфортного провітрювання шляхом відкриття вікон тільки з однієї сторони або верхнього люка.
  10. 10. Транспортний засіб підлягає вологому прибиранню з використанням миючих та дезінфікуючих засобів, в тому числі обробці місць контакту рук пасажирів (поручні, місця сидіння тощо) перед кожним рейсом. За можливості, біля вхідних дверей транспортного засобу доцільно розмістити спиртовмісні антисептики з концентрацією активно діючої речовини понад 60% для ізопропілового спирту та понад 70% для етилового спирту.
  11. 11. На кожному вході в приміщення автостанцій необхідно:
  • розмістити інформаційні матеріали щодо профілактики коронавірусної хвороби СОVID-19;
  • організувати місця для обробки рук спиртовмісними антисептиками з концентрацією активно діючої речовини понад 60% для ізопропілового спирту та понад 70% для етилового спирту.
  1. 12. Дозволяється одночасне перебування в приміщенні автостанції не більше однієї особи на 10 квадратних метрів площі зали обслуговування пасажирів. Обмеження контакту між працівниками та пасажирами повинно здійснюватися шляхом організації екранів в касах продажу квитків (з плівки, скла, прозорого пластику тощо) та дотримання принципу соціального дистанціювання ( 1,5 метри) в чергах.
  2. 13. Робота залів очікування рейсу не дозволяється.
  3. 14. Допуск пасажирів та перебування в приміщенні автостанції дозволяється лише у респіраторі або у захисній масці (у тому числі саморобній).
  4. 15. Адміністрація автостанції забезпечує та контролює виконання умов недопущення черг біля кас. Біля місць потенційного скупчення пасажирів повинно бути нанесене відповідне маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції не менше 1,5 метри.
  5. 16. Продаж квитків забезпечується в межах кількості місць для сидіння, передбачених технічною характеристикою транспортного засобу або визначеної в реєстраційних документах на транспортний засіб.
  6. 17. Забезпечується можливість придбання квитків через мережу Інтернет та інформування пасажирів про таку можливість.
  7. 18. Адміністрація автостанції повинна забезпечити:
  • наявність засобів індивідуального захисту та їх використання працівниками (респіратори або медичні маски, в тому числі саморобні, захисні рукавички)
  • постійну наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників в санвузлах. Використання багаторазових рушників заборонено.
  • вологе прибирання приміщень автостанції, місць контакту рук працівників та пасажирів (ручки дверей, місця сидіння тощо) з використанням миючих та дезінфікуючих засобів не рідше ніж кожні 5 годин, перед відкриттям та після закінчення робочого дня автостанції;
  • регулярне провітрювання (кожні 2 години) робочих приміщень;
  • централізований збір використаних засобів індивідуального захисту, паперових серветок в окремі контейнери (урни) з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами з подальшою утилізацією;
  • обмеження масових зборів працівників у закритих приміщеннях;
  • тимчасове відсторонення від роботи осіб з групи ризику (особи, які досягли 60-річного віку, особи, які мають хронічні захворювання, що пригнічують імунітет, та хронічні захворювання легень).
  1. 19. Працівники автостанції зобов'язані:
  • регулярно мити руки з милом або обробляти їх спиртовмісними антисептиками не рідше одного разу за 3 години, та після відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання тощо, утримуватися від контакту з особами, які мають симптоми респіраторних захворювань.
  1. 20. Для дезінфекції поверхонь у транспортних засобах, де можливе інфікування COVID-19 рекомендовано використовувати розчин з 0,5% гіпохлориту натрію. Дезінфекцію проводять зрошуванням розчином гіпохлориту натрію в концентрации 0,5% по активному хлору із розрахунку 300-500 мл/м2при експозиції 1 год.

     

Розрахунок приготування інших розчинів гіпохлориту натрію

 

Вміст активного хлору в розчині натрію гіпохлориту, %

Кількість в мл розчину гіпохлориту, необхідна для приготування 10 л робочого розчину

0,5% по активному хлору

1% по активному хлору

17

300

600

12

420

840

10

500

1000

9

560

1110

8

630

1250

5

1000

2000

Праворуч